Co-sleeper kopen? De beste co-sleepers van 2022

Er zijn veel verschillende co-sleepers op de markt. Sommige co-sleepers zijn na de eerste periode ook te gebruiken als wieg of ledikant en hebben een 2-in-1 functie doordat de open zijde ook dicht kan worden gemaakt. Andere co-sleepers zijn weer praktisch en eenvoudig mee te nemen door een speciale (reis)tas waardoor de co-sleeper ook als reisbedje gebruikt kan worden. Let bij de aankoop van een co-sleeper op de hoogte van je eigen bed of boxspring, en dat de co-sleeper hier naadloos op kan aansluiten. Bijna alle co-sleepers worden geleverd met een bijpassend matras voor een comfortabele nachtrust van jouw kleine spruit.

Top 5 beste co-sleepers

Deze co-sleeper van Shnuggle is handige wieg om je baby dicht naast je te hebben in de slaapkamer. Het babybedje is in 7 hoogten verstelbaar waardoor deze op de juiste hoogte kan worden ingesteld aan ieder bed. De pootjes zijn afzonderlijk verstelbaar waardoor de hoofdzijde hoger kan staan dan het voeteneinde. Dit is vooral handig voor wanneer je kindje verkouden is of last heeft van (verborgen) reflux. De zijkant van de co-sleeper kan open zodat je je kindje gemakkelijk uit bed kunt halen om even te knuffelen, of aan te leggen voor borstvoeding. De co-sleeper is extra veilig door het mes materiaal waardoor je je kindje altijd kunt zien en niet in ademnood kan komen tegen de zijkant van het bedje. 

De Tutti Bambini Cozee is een makkelijk en veilig babybedje welke aan je eigen bed kan worden geplaatst, maar ook los kan staan door de rand omhoog te plaatsen. Het Cozee wiegje wordt geleverd met reistas, comfortabel foam matras en handige opberg plank. Op deze manier is de Cozee Co-Sleeper uitermate geschikt om mee te nemen als reisbedje op vakantie of naar de oppas.  De zijkanten zijn uitgevoerd in zacht materiaal en de netvensters in de lange kanten zorgen voor voldoende luchtcirculatie. De Tutti Bambini is in 6 hoogtes verstelbaar en kan op een half-hellende stand worden vastgemaakt om zo de vertering te bevorderen, beter te kunnen ademen en oprispingen na de voeding te voorkomen. Geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden.

De Maxi-Cosi lora co-sleeper is gemaakt van premium materialen en heeft een prachtig design. Het is een 2-in-1 co-sleeper en wiegje en komt in de kleuren Essential Blue, Essential Graphite en Essential Grey. De Maxi-Cosi co-sleeper wordt inclusief matras en XL opbergmand geleverd. Het super comfortabel gevoerde matrasje zorgt voor een veilige en comfortabele nachtrust voor je baby. Met de handige schuiffunctie sluit deze co-sleeper van Maxi-Cosi perfect aan op jouw bed of boxspring. De Maxi-Cosi lora weegt 12,7kg en is gemakkelijk in te klappen en mee te nemen in de bijbehorende reistas. Het kijkvenster in de zijkant zorgt ervoor dat je je kindje in de gaten kunt houden wanneer je de Maxi-Cosi lora co-sleeper gebruikt als vrijstaand wiegje.

De Snüzpod heeft een upgrade gekregen tot de Snüzpod 4. Dit is een co-sleeper, gemaakt om veilig met je kindje samen te slapen en is te gebruiken tot ongeveer 6 maanden na de geboorte. De Snüzpod 4 is op drie verschillende manier te gebruiken.

  • Als co-sleeper door het aanschuifbedje in te stellen op de hoogte van je eigen bed, tot 73cm. 
  • Als losstaand wiegje met beide kanten van het babybedje omhoog. Hierdoor kun je de Snüzpod 4 overal neerzetten en zachtjes wiegen als je hem een zetje geeft.
  • Als mozesmandje door de bovenkant van het wiegje uit het onderstel te tillen. Hierdoor is de Snüzpod 4 uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie of uit logeren.  

Dit is misschien wel de mooiste Co-Sleeper die er is, zowel qua looks, als ook qua kwaliteit en functionaliteit. In een handomdraai gebruik je deze houten co-sleeper van Bednest als mozesmandje, vrijstaand wiegje of baby reisbedje. Het werkt heel eenvoudig en ook het in elkaar zetten is super makkelijk. De Bednest Co-Sleeper van hout kan worden bevestigd aan je bed of boxspring en dan kun je zelf bepalen of je de zijwand naar beneden of omhoog plaatst. Het bedje staat 12 cm lager dan je eigen matras, zodat je kindje niet in jouw bed kan rollen. De Bednest Co-Sleeper kan naast alle bedden worden gebruikt waarbij de hoogte tussen de bovenkant van het matras van het ouderbed en de vloer tussen de 42 en 78cm is. De Bednest heeft speciale houten poten en is daardoor schuin te zetten. Dit is bij uitstek handig voor baby’s met reflux, een verkoudheid, darmkrampjes en meer.

De Chicco co-sleeper kan losstaand worden gebruikt of aan bed worden bevestigd. Het nieuwe zijdelingse systeem om het wiegje te openen is nog praktischer en gemakkelijker te gebruiken. Zonder op te staan is de zijkant op- en neerwaarts te schuiven met slechts een hand. De Chicco Next2Me Air Co-Sleeper heeft een schommelstand en is in hoogte verstelbaar op 11 verschillende standen waardoor het aan ieder bed past, zelfs bedden met lades of een hoge boxspring. De Chicco co-sleeper is voorzien van een matras met bekleding en ademend 3D-netweefsel voor een betere luchtcirculatie.

De Safety 1st Calidoo Co-Sleeper is de goedkoopste Co-Sleeper op de markt. Het is een veilig en betaalbaar aanschuifbedje om jouw kindje ‘s nachts dicht bij en toch in zijn eigen bedje te hebben. De Safety First Co-Sleeper is ook te gebruiken als apart bedje door de zijkant omhoog te zetten. De hoogte is verstelbaar in 7 verschillende standen tussen de 48 en 63cm en kan daardoor aan de meeste bedden en boxsprings bevestigd worden. Het bedje is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 9 kg en wordt geleverd inclusief zacht matrasje met goede ventilatie aan beide lange zijdes. De Safety 1st co-sleeper is van goede kwaliteit en een bied een goedkope oplossing voor rooming-in.

Wat is een co-sleeper en wat is co-sleeping?

Co-sleeping is een vorm van rooming-in waarbij gebruik wordt gemaakt van een co-sleeper. Dit is een ledikantje of wiegje welke aan een kant open kan waardoor het babybedje tegen het eigen bed kan worden aangeschoven. Op deze manier kun je toch samen veilig slapen, terwijl je baby in een eigen aanschuifbedje ligt. Co-sleeping kan erg goed zijn voor je baby en geeft je baby een veilig en geborgen gevoel doordat je zo dichtbij bent. Dit bevordert het gevoel van een veilige hechting en binding, wat een positieve invloed heeft op de hersenontwikkeling van het emotionele, sociale en cognitieve vermogen. Deze voordelen zijn minder bij de keuze voor rooming-in waarbij het wiegje of ledikantje in jouw slaapkamer wordt geplaatst, zonder dat deze grenst aan het eigen bed.

Bedding-in of rooming-in

Wanneer je kindje net geboren is, wil je hem of haar het liefst de hele dag en nacht bij je in de buurt. Slapen met je pasgeboren baby in hetzelfde bed wordt ook wel bedsharing of bedding-in genoemd en leidt regelmatig tot discussie. De eerste zes maanden zijn er adem belemmerende risico’s door grote dekbedden, grote kussens en mogelijke spleten tussen matrassen. Daarnaast is het voor je baby vaak te warm doordat jij (en je partner) in hetzelfde bed liggen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geeft bedding-in bij baby’s jonger dan vier maanden (en jonger dan zes maanden bij rokende ouders) een verhoogde kans op zuigelingensterfte, doordat de slaapomstandigheden vaak onveilig zijn. Daarentegen adviseert de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde rooming-in voor pasgeboren baby’s en claimen tevens een mogelijk positief effect op de borstvoedingsduur.

Ledikant, wiegje of co-sleeper?

Er zijn verschillende babybedjes beschikbaar om je pasgeboren kindje in te leggen. Zo kun je kiezen voor een ledikantje, een wiegje of een co-sleeper variant om het babybed tijdelijk aan je eigen bed te plaatsen. Het verschil zit voornamelijk in de grootte van het babybedje. Een ledikant is groter dan een wieg. En een co-sleeper geeft aan dat het babybed over de functionaliteit beschikt om het baby bed aan het bed van de ouder te plaatsen. Deze functionaliteit komt voor bij zowel een ledikant als een wieg, maar is gebruikelijker voor een co-sleeper wieg. 

Hoe lang gebruik je een co-sleeper?

Of je een co-sleeper gebruikt is heel persoonlijk. Wanneer je het fijn vindt om jouw slaapkamer te delen met je pasgeboren baby biedt co-sleeping een mooie uitkomst. Tot wanneer je de co-sleeper gebruikt is ook persoonlijk. Sommige ouders vinden het fijn om de eerste weken met elkaar op te starten en de baby daarna op de eigen slaapkamer te leggen. Die heb je  natuurlijk ook niet voor niets zo leuk ingericht! Er zijn wel veiligheidsvoorschriften over hoe lang je een co-sleeper kunt gebruiken. Zo is de bewegelijkheid van je baby hierin bepalend. Wanneer jouw kindje veel rolt of zich kan optrekken aan de (vaak) relatief lage rand van de co-sleeper is het zeker tijd om over te stappen naar een ledikant. Over het algemeen kun je de stelregel aanhouden dat een co-sleeper gebruikt kan worden vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden. 

Gerelateerde artikelen

Babyfoons

Babyfoon kopen? De beste babyfoons van 2023 De keuze voor een babyfoon is zeer persoonlijk. De beste babyfoon is degene die het beste aansluit op jouw wensen. Er zijn enorm…

Campingbedjes

Campingbedje kopen? De beste baby campingbedjes van 2023 Ik ga op reis en neem mee… mijn baby! Of je nou met een tent, camper of caravan gaat camperen, je zal…

Babymatras

Babymatras kopen? De beste ledikant- en wieg matrassen van 2023 Wiegjes worden soms met matras geleverd, maar ledikantjes worden vrijwel altijd exclusief matras verkocht. Indien je een matras zoekt voor…

Boxkleed

Boxkleed kopen? De leukste boxkleden van 2023 Als je een box gaat halen voor je baby dan hoort daar ook een boxkleed bij. Met een boxkleed ligt je kindje heel…