Een fopspeen kopen? De beste fopspenen van 2022

Een fopspeen is een speen die de zuigbehoefte van jouw kindje bevredigt en stimuleert de zuigreflex bij pasgeboren baby’s. Het kan je kindje ook helpen om in slaap te vallen. Wanneer start je met het aanbieden van een fopspeen en wanneer stap je over naar speen 2? Hoe vaak moet je een fopspeen vervangen? Hoe kook je een fopspeen uit en kun je het gebruik van een fopspeen afleren? Deze vragen spelen bij veel kersverse ouders, naast de meest prangende vraag, wat is de beste fopspeen? En welke speen koop je voor je baby? Baby & Kind Advies heeft de top 8 voor je onder elkaar gezet om je te helpen de beste fopspeen voor jouw kindje te kopen. 

Top 9 beste fopspenen

Sinds 2021 is er een nieuw trendy merk, FRIGG. FRIGG is een Deens merk en direct razend populair! In het Oud-Noors betekent FRIGG “geliefde”, en dat zijn deze fopspenen vanaf de geboorte. FRIGG speentjes zijn natuurlijk 100% vrij van BPA, PVC en ftalaten. Voor het eerste gebruik moeten ze 5 minuten worden gekookt. Daarna kun je de FRIGG fopspenen eindeloos combineren met de outfit van je kleintje. De FRIGG speentjes worden gemaakt in twee maten: Maat 1 voor 0-6 maanden en maat 2 voor 6-12 maanden. Bekijk hier alle FRIGG fopspenen en je vraagt je niet langer af waarom deze fopspenen zo razend populair zijn!

Deze kleurrijke fopspenen van Tommee Timmee hebben een speciaal ontwerp en zorgen voor een rustige, tevreden baby. De symmetrische orthodontische speen is speciaal ontworpen om de acceptatie van de baby te optimaliseren. De Tommee Timmee fopspeen is geschikt voor kindjes tussen de 18-36 maanden en is ook verkrijgbaar als Tommee Timmee fopspeen 0-6 maanden en Tommee Timmee fopspeen 6-18 maanden

Deze fopspeen van Suavinex komt uit de Ethnic Couture Collection en heeft een hoog fashion gehalte. De premium Suavinex speen met trendy etnisch motief geeft de baby een unieke uitstraling. De speen heeft een ronde, fysiologische vorm en is gemaakt van silicone en absorbeert geen geuren en smaken. Het wordt aangeraden de fopspeen regelmatig te steriliseren door er heet water overheen te gieten.

Dit heerlijke zachte fopspeentje is geschikt voor baby’s tussen de 0-6 maanden. De speen van het merk Natursutten heeft een ronde kers vorm en is gemaakt van 100% natuurlijk rubber. De merknaam Natursutten betekent “natuurlijk zuigen”, en dat is waar deze speen om bekend staat! Deze platte speen bootst het zuigen aan de tepel na en bevredigt de zuigbehoefte zonder voeding aan te bieden. De Natursutten fopspeentjes worden duurzaam geproduceerd en met de hand gemaakt in Italie en zijn fluweel zacht. De speen dankt zijn licht gele kleur aan het eerste sap van de rubberboom en is daardoor veel zachter dan andere speentjes van natuurrubber en silicone fopspenen. De Natursutten fopspeen is uit één stuk omgoten waardoor ze een stuk hygiënischer zijn dan andere spenen. De orthodontische vorm van Natursutten is erg populair. De punt van de speen is schuin om de tong ertegen te bewegen (in tegenstelling tot eronder), en de druk van de tong is naar de punt toe gericht. Geschikt voor je baby bij doorkomende tandjes.

Deze super leuke Dental speen van Difrax van Woezel & Pip is geschikt voor baby’s ouder dan 6 maanden. Het Dental model van Difrax is beschikbaar in 7 verschillende trendy printjes en kleuren, waaronder een glow-in-the-dark speen en een Difrax nijntje fopspeen. De platte speen geeft je kindje troost, ontspanning en rust. Het Dental model is ontwikkeld in samenspraak met een medisch team van onder andere kinderartsen. De platte speen drukt tegen de tong en de bolle kant rust tegen het gehemelte. Dit stimuleert de ontwikkeling van de kaak- en tongspieren. Ook beschikbaar in verschillende maten, waaronder Difrax Dental 0-6 maanden maat 1, Difrax Dental 6-12 maanden maat 2 en Difrax Dental 18+ maanden maat 3.

De Bibi Happiness is de ultieme fopspeen! Het ErgoComfort Shield zorgt voor een optimale pasvorm naar het gezicht van je kindje. Hierdoor helpt de fopspeen van Bibi in de ontwikkeling van de spieren in de mond, kaak en tong. De SensoPearls zorgen ervoor dat de huid niet geïrriteerd raakt en de Airflow gaatjes zorgen voor optimale ventilatie om de ademhaling niet te verstoren. De fopspeen is super zacht voor de mond, bijtbestendig en kan maximale trekkracht aan om de veiligheid van je kindje te borgen. De Bibi fopspeen is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren en printjes, maar de meest populaire zijn de mum and dad speen, en de fopspeen met de tekst “Papa is the best”, welke ook erg leuk zijn om te geven als kraamcadeau! Behalve leuke kleuren, heeft Bibi ook een glow-in-the-dark variant. Deze speen is er in verschillende maten, de Bibi speen maat 1, 0-6 maanden, Bibi speen maat 2, 6-16 maanden en de Bibi speen maat 3, 16+ maanden

De fopspenen van Dr. Brown zijn ontwikkeld door orthodontisten. Door het zuigvrijer luchtkanaal is er minder zuigkracht nodig en vermindert de druk op het gehemelte. Door de lage druk in de mond kunnen geen tandheelkundige problemen ontstaan, zoals een kruisbeet. Daarnaast geeft de lage druk die ontstaat de baby een behaaglijk gevoel. De Dr. Brown fopspenen zijn verdeeld in verschillende fasen, Dr Brown fopspeen fase 1, 0-6 maanden en Dr Brown fopspeen fase 2, 6-12 maanden. Ook zijn ze te verkrijgen met leuke prints en een Glow in the Dark variant. 

De Philips Avent Ultra Soft SCF223/03 is ideaal voor de gevoelige huid en de speen is BPA-vrij. De zijdezachte speen houdt rekening met de natuurlijke vorm van het gehemelte, de tanden en het tandvlees. Het leuke van de Philips Avent fopspenen is dat iedere Philips Avent fopspeen kan worden vastgemaakt aan de Philips Avent Fopspeen Knuffel, in de vorm van een olifant, giraffe, aapje of zeehondje. Deze fijne fopspeen van Philips Avent is ook te verkrijgen in een Glow in the Dark fopspeen, waardoor de fopspeen ‘s nachts gemakkelijk te vinden is voor jou of jouw kindje. 

De unieke vlindervorm fopspeen van Difrax past mooi op het gezichtje van je baby. De neusuitsparing zorgt dat je kindje vrij kan ademen door de neus. De twee gaatjes aan de onderkant van de Difrax speen zorgt voor extra luchttoevoer en voorkomt op deze manier huidirritaties. De Glow in the Dark fopspeen zorgt ervoor dat de fopspeen ‘s nachts gemakkelijk vindbaar is en je niet hoeft te zoeken in het donker. De Difrax fopspeen is gemaakt van siliconen, een sterk, duurzaam en geurloos materiaal. Difrax adviseert ouders om een fopspeen iedere zes weken te vervangen. 

Bibs is een Deens bedrijfs en maakt al 40 jaar de beste fopspenen. De Bibs fopspenen zijn gemaakt van 100% natuurrubber en zijn BPA en PVC vrij. De bekende ronde vorm is zo ontworpen dat het schild van de speen van het huidje afstaat zodat het de huid van jouw kindje niet kan irriteren. De Bibs fopspeen is speciaal ontwikkeld om de zuigreflex te ondersteunen zonder voeding aan te bieden. De spenen van Bibs zijn verkrijgbaar in vele trendy kleuren. Er blijven ook nog vaak kleuren bij komen zodat je de speen kunt combineren met de outfit. Stoere kleuren voor de kleine mannen, zachte kleuren voor de kleine meiden en meer neutrale kleuren voor beiden. Let bij het kopen van een Bibs speen op de verschillende maten, waaronder Bibs fopspeen 0-6 maanden (maat 1), Bibs fopspeen 6-18 maanden (maat 2) en Bibs fopspeen 18+ maanden (maat 3).

Behalve de beste speen, is de Bibs fopspeen ook een van de goedkoopste fopspenen verkrijgbaar. Het kopen van een 3-pack of 6-pack Bibs fopspenen is vaak nog voordeliger dan het kopen van een losse Bibs speen. De Bibs fopspeen is in alle denkbare kleuren en combinaties verkrijgbaar. Steriliseer de speen regelmatig door er kokend water overheen te gieten voor hygiënisch gebruik. Gebruik een fopspeen niet langer dan 4-6 weken.

Wat is een fopspeen en welke fopspeen lijkt het meest op een tepel?

Een fopspeen is een speen zonder fles. Het grootste verschil tussen de speen en de fopspeen is dus het gebrek aan een fles bij een fopspeen. BIBS is samen met Frigg en Avent het meest verkochte fopspeen merk van Nederland. De fopspeen is bedoeld om de zuigbehoefte van een baby te bevredigen zonder ze voedsel of drinken te geven. Troost beleven is tevens iets persoonlijks en Philips Avent heeft voor elke persoonlijke babybehoefte een fopspeen. Van extra luchtstroom tot schattige designs. Voor de fopspeen gebruikt wordt moet hij eerst gesteriliseerd worden. De fopspeen moet je dan voor minimaal 5 minuten uitkoken om zeker te weten dat hij schoon is. Er bestaan verschillende vormen fopspenen: de fopspeen in kersvorm, die bedoeld is om de tepelvorm zo goed mogelijk te imiteren, en de dentale, die beter voor de komende tandjes is.

De favoriete baby fopspenen van Bibs, Avent en Frigg

Al jaren zijn de fopspenen van BIBS super populair! Maar sinds 2021 is de Frigg speen razend populair! De Medela en Dr Brown fopspeen is ook heel populair! Waar Bibs twee modellen in de collectie heeft met een siliconen speen, heb je bij Frigg bij elke fopspeen de keuze of je kiest voor een natuurrubberen of siliconen speen. De siliconen speentjes zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie. De Difrax fopspeen is een favoriet vanwege de functionaliteit. Het vlindervormig schildje laat het neusje vrij en de speen is smaak-, geur- en allergievrij. Net als bij de Bibi fopspeen. Met meer dan 70 jaar ervaring is de Bibi speen een absolute aanrader voor baby’s van alle leeftijden. Bibi werkt samen met moeders en experts om zo de beste spenen te ontwikkelen. Gezondheid en hygiëne is hierbij heel belangrijk. De MAM fopspeen heeft het beste design. MAM speentjes verminderen het risico op tand- en kaakscheefstand.

Tot wanneer gebruik je een fopspeen?

Vroeggeborenen hebben een hoge zuig behoefte, maar reguliere fopspeentjes zijn doorgaans veel te groot en zwaar voor deze kleintjes. Zij gebruiken een prematuur fopspeen. Van 0 tot 6 maanden zitten baby’s op Bibs speen maat 1, speen maat 2 is voor de kindjes van 6 tot 18 maanden en speen maat 3 is voor de kindjes vanaf 18 jaar. Ga niet plotseling te werk en bouw het gebruik van de fopspeen volledig af tegen de leeftijd van drie jaar. Leg je kind uit waarom het beter is om te stoppen met de fopspeen. Kies een rustige periode en ga vastberaden te werk. De leeftijd van drie jaar is nog ruim voordat de definitieve tanden gevormd zijn. Zo heeft het gebit de kans en mogelijkheid om zich nog te corrigeren. Zoek samen een alternatief, bijvoorbeeld een doekje of knuffeltje. Met het stoppen met de fopspeen blijft het doekje of knuffeltje over en is het een minder heftig afscheid voor je kindje.

Wanneer kies je voor een grotere fopspeen?

Per merk kan het een beetje verschillen wanneer een grotere fopspeen nodig is. Zo heeft Philips Avent een fopspeen voor een baby van 0 tot 3 maanden maar ook voor een baby van 0-6 maanden. Deze speentjes houden rekening met de natuurlijke ontwikkeling van het gehemelte, de tandjes en het tandvlees van je baby. Philips Avent heeft ook speentjes van 6-18 maanden. Deze speentjes focussen meer op draagcomfort en vindbaarheid van de fopspeen. De Difrax fopspeen 0-6 maanden is symmetrisch, wat je baby snel herkent en makkelijk(er) zal accepteren. De grootte van het fopspeen schildje en die van het zuiggedeelte zijn speciaal ontwikkeld voor baby’s vanaf 6 maanden. Dr Brown heeft een fopspeen in de fase 1 en 3. Fase 1 is voor kinderen van 0-3 maanden en fase 2 voor kinderen van 3 tot 6 maanden. Zo zie je dat het belangrijk is om per merk speen te kijken welke voldoet aan de behoefte van jouw baby.

Gerelateerde artikelen

Luiertassen

Luiertas kopen? De beste luiertassen van 2023 Onmisbaar voor ouders is de luiertas, ofwel een verzorgingstas. Dit is een tas die je altijd klaar hebt staan om met je kleintje…

Duo buggy

Duo buggy kopen? De beste duo buggy van 2023 Een duo of tweeling buggy kiezen kan best spannend zijn. Wij helpen je van de ‘buggy kopen’ spanning af! Een dubbele…

Babygym

Babygym kopen? De beste babygym van 2023 Zoek je een leuke en speelse manier om de ontwikkeling van je baby een handje op weg te helpen?  Kijk dan niet verder,…

Babyboekjes

Babyboekje kopen? De leukste babyboekjes van 2023 Al vanaf het moment dat je kindje nieuwsgierig om zich heen kijkt, kan het voorlezen gaan beginnen. Dat is wanneer je baby ongeveer…