De Puckababy® Piep inbakerslaapzak is by far de meest favoriete inbakerslaapzak die er is. Het is de oplossing wanneer je een onrustige baby hebt die veel huilt, moeilijk in slaap valt of wanneer je kindje alweer snel wakker wordt. De armpjes blijven in de Puckababy® inbakerslaapzak zitten, waardoor jouw kindje zich niet kan wakker slaan met eigen maaiende armpjes. De Puckababy® Piep is er voor de allerkleinsten en zit als een heerlijk lieflijk coconnetje om je kindje heen, maar zit niet strak! De extra buikband binnenin houdt je baby veilig op zijn plaats en verlicht eventuele buikkrampjes. Op deze manier wordt jouw kindje uitgerust wakker en ontstaat er al snel een gezond slaap- en voedingsritme. Door de 29 verschillende designs en kleuren is er voor iedereen een mooie Puckababy®! Voor kindjes tussen de 3 en 6 maanden is er de Puckababy® inbakerslaapzak Original Mini, welke tevens in 26 variaties te koop is, waaronder zelfs als Nijntje inbakerslaapzak.
Inbakerslaapzak kopen? De beste inbakerslaapzakken van 2022
Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek, van de schouders tot de voetjes. Dit kan helpen wanneer je kindje zichzelf vaak wakker maait met de eigen armpjes, of door andere redenen veel huilt of slecht slaapt. Het inbakeren kan worden gedaan met een grote hydrofiele doek of swaddle. Benieuwd hoe je je baby inbakert met een doek of swaddle? Kijk dan ons Stappenplan inbakeren. Ook zijn er inbakerslaapzakken te koop. Je hoeft dan niet iedere avond je kindje zelf in te wikkelen met de doek of swaddle, maar ritst gewoonweg de inbakerslaapzak dicht, of slaat deze om en maakt het vast met klittenband. Ook fijn wanneer je het spannend vindt om je kindje zelf in te wikkelen! Door de inbakerslaapzak voelt je kindje zich veilig en geborgen en leert op deze manier sneller in slaap te vallen en door te slapen.
Top 5 beste inbakerslaapzakken
Wanneer je op zoek bent naar een inbakerdoek is de inbakerslaapzak van Pacco Piccolo een goede koop! Deze inbakerslaapzak wordt volgens inbakeren.nl aanbevolen door het consultatiebureau en is de meest verkochte inbakerdoek. Inbakeren draagt bij aan de kwaliteit van slaap doordat je kleintje zich veilig en geborgen voelt. De Pacco Piccolo wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing aan de hand van foto’s en een beschrijving. Daarnaast wordt er extra informatie geleverd over de heupontwikkeling, voeding, veilig slapen en wasvoorschriften om je inbakerdoek zo lang mogelijk mooi en schoon te houden.
Baby’s zijn zich er niet van bewust dat ze armen hebben en hebben deze dus ook nog niet onder controle. Ze maaien zichzelf daardoor vaak wakker. Dit heet moro-reflex. Door het inbakeren kan jouw kindje de armpjes niet bewegen waardoor een betere nachtrust ontstaat. De SwaddleMeyco inbakerdoek is gemaakt van 100% katoen en is geschikt voor baby’s in de leeftijd van 4-6 maanden, met een gewicht van 6,5 tot 8,5 kilo en een lengte van 62 tot 74cm. De SwaddleMeyco inbakerdoek is beschikbaar in 4 verschillende kleuren en sluit middels klittenband.
Deze inbakerslaapzak van Jollein is 65cm lang. Dit maakt de wrapper geschikt voor baby’s van 0-3 maanden. Het is een 4-seizoenen inbakerslaapzak welke gemaakt is van 100% katoen. De wrapper is vast te zetten met het klittenband op het uiteinde van de slaapzak. De subtiele snake print is verkrijgbaar in roze en groen.
De ErgoCocoon van het merk ErgoPouch is gemaakt van biologisch katoen. De natuurlijke rek in dit materiaal maakt dat je baby zich vrij kan bewegen, maar zich toch veilig en geborgen voelt omdat de stof strak om het lichaam valt. De ritssluiting zorg voor een gemakkelijke sluiting waardoor je kindje binnen no-time is ingebakerd en ontbakerd. De armopeningen zijn voorzienv an drukknoopjes waardoor je zelf kunt kiezen of je de armpjes mee inbakert, of ze door de armopeningen steekt om de armpjes vrij te kunnen laten bewegen. Op deze manier dient de ErgoCocoon als gewone slaapzak. Ook fijn wanneer je het inbakeren wil afbouwen. Je hoeft dan geen nieuwe slaapzak te kopen! Er zijn verschillende versies van de ErgoCocoon te koop, waardoor er voor ieder seizoen en kamertemperatuur een ideale versie is. De TOG waarde van deze versie is 0,2.
Ben je op zoek naar een inbakerzak die ook als slaapzak is te gebruiken en met je kindje mee groeit? Dan is de Woombie Grow With Me een uitkomst! Zo geniet je kindje tot 18 maanden van deze heerlijke zachte inbakerslaapzak van Woombie, gemaakt van 95% eco katoen en 5% spandex. Op deze inbakerslaapzak zit een groot vlak met extra ventilatie, waardoor de slaapzak extra ademend is en je kleintje altijd de warmte goed kwijt kan. De TOG waarde is 1,0. Het unieke baarmoeder ontwerp zorgt er voor dat je kindje heerlijk slaap omdat het zich veilig en geborgen voelt. De Woombie Grow With Me heeft armgaten waardoor je er zelf voor kunt kiezen om de armpjes van je kleintje mee in te bakeren, of deze door de armgaten te steken. De inbakerslaapzak heeft een 2-way ritssluiting van boven naar beneden, en ritsen aan de zijkanten. Hierdoor kun je via elke stap de bewegingsvrijheid voor je kindje vergroten zodat de inbakerzak echt met je kindje meegroeit tot wel 13 kg! Verkrijgbaar in 10 verschillende kleuren en dessins!
De SwaddleMeyco inbakerslaapzak is gemaakt van 100% katoen. De is 26x52cm en daardoor geschikt voor baby’s van 0-3 maanden, met een gewicht van 3,5 tot 6,5 kg en een lengte van 50 tot 62cm. Wanneer je kindje onrustig is of veel huilt, is inbakeren een hulpmiddel om je baby sneller weer ontspannen en rustig te krijgen. De flappen van de SwaddleMeyco inbakerdoek moeten strak worden vastgezet. De slaapzak is beschikbaar in vier trendy kleuren, van lichtroze, tot wit, groen en grijs.
Wat is een inbakerslaapzak en inbakeren?
Inbakeren is een eeuwenoud begrip en staat voor het steven inwikkelen van je kindje, van schouders tot de voetjes. Dit kan helpen wanneer je kindje zichzelf vaak wakker maakt met de eigen armpjes, of door andere redenen veel huilt of slecht slaapt. Om dit te doen zijn er speciale hydrofiele doeken ontwikkeld als inbakerdoek. Dit is een grote doek, ook wel een swaddle genoemd, waarmee je je kindje lekker inpakt middels een veilige inbakertechniek. Om te voorkomen dat je je kindje volgens deze techniek zelf moet inbakeren is er een inbakerslaapzak ontwikkeld. Om je kindje in te bakeren hoef je slechts de slaapzak dicht te vouwen op klittenband of knoopjes of dicht te ritsen.
Wanneer inbakeren?
Meestal wordt al kort na de geboorte gestart met inbakeren. Geadviseerd wordt om rond de 4 maanden het inbakeren af te bouwen en er volledig mee te stoppen zodra je kindje 6 maanden is. Rond die leeftijd kan je kindje gaan omrollen en krijgt de baby ook meer controle over zijn eigen bewegingen waardoor de kans groot is dat de onrust zal afnemen. Het inbakeren is dan gewoonweg niet meer nodig. Omdat ieder kindje anders is en op eigen tempo ontwikkelt, is het verstandig om eerder af te bouwen wanneer je baby zich al eerder gaat omrollen. Zodra je baby zich probeert om te gaan draaien in de box of in bed, stop dan direct met inbakeren. Een ingebakerde baby die naar de buik is gedraaid kan moeilijk weer terug draaien. Zeker wanneer de armpjes mee zijn ingebakerd. Dit verhoogt de kans op wiegendood!
De voor- en nadelen van inbakeren
Het grote voordeel van inbakeren is dat het lichaam van je kindje rustig is en blijft bij het naar bed gaan waardoor sommige kindjes sneller en gemakkelijker in slaap vallen en in slaap blijven. Doordat je kindje strak is ingewikkeld kunnen de ongecontroleerde bewegingen van de armpjes er niet voor zorgen dat je kindje wakker wordt. Zo slapen kindjes vaak langer door wanneer zij zijn ingebakerd. Zeker voor krabbende kindjes biedt inbakeren een groot voordeel. Daarnaast kan het kindjes helpen om makkelijker zelfstandig in slaap te vallen waar je nog jaren plezier van kunt hebben!
Uiteraard zitten er ook nadelen aan inbakeren. Zo moet je het altijd weer afbouwen. Zodra je kindje kan omdraaien moet je acuut stoppen met inbakeren omdat een ingebakerde baby die naar de buik is gedraaid moeilijk kan terug draaien en dit de kans op wiegendood verhoogt. Daarnaast zijn er situatie waarin je een kindje niet mag inbakeren. Tot slot zijn er ouders die een kindje niet graag beperken in de bewegingsvrijheid en vanuit die overtuiging niet kiezen voor het inbakeren.
In welke situaties je kindje niet inbakeren?
Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) zijn er een aantal contra-indicaties om een kindje in te bakeren, namelijk:
- Verschijnselen van mogelijke heupdysplasie
- Aangetoonde of behandelde heupdysplasie
- Koorts
- De eerste 24 uur na een vaccinatie, in verband met mogelijke reacties
- Ernstige luchtweginfecties. Een kindje moet goed kunnen hoesten
- Structurele zuigelingenscoliose. Een scoliose die aanwezig blijft bij passief bewegen van de wervelkolom
Er zijn bijzondere omstandigheden waarin inbakeren alleen kan plaatsvinden na overleg met en met toestemming van de jeugdarts, huisarts of specialist. Lees hierover meer in de Richtlijn Excessief huilen (2013, multidisciplinair), Bijlage Inbakeren, van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.