Slapen

Je bent zwanger en bent je babyuitzet bij elkaar aan het zoeken of je bent pas bevallen. Kiezen jullie voor een ledikantje of een wiegje op de babykamer, of gaan jullie de eerste periode voor een co-sleeper aan jullie eigen bed? Wat heb je nodig om je baby comfortabel, maar minstens zo belangrijk, ook veilig te kunnen laten slapen? Hoe maak je een babybedje op, wat is inbakeren en hoe doe je dat? De antwoorden op deze vragen vind je bij Baby & Kind Advies. Wij helpen je om de beste keuzes te maken op het gebied van slapen.

Ledikant, wiegje of co-sleeper?

Er zijn verschillende babybedjes beschikbaar om je pasgeboren kindje in te leggen. Zo kun je kiezen voor een ledikantje, een wiegje of een co-sleeper variant om het babybed tijdelijk aan je eigen bed te plaatsen. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze tussen een ledikant, wieg of co-sleeper.

Babybed verkort opmaken

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen een co-sleeper, wiegje of ledikantje is het belangrijk om het babybedje goed op te maken, namelijk strak en kort. De manier van ledikant opmaken en wieg opmaken is in principe hetzelfde, enkel de maten verschillen. Een regulier ledikant heeft een afmeting van 120x60cm en de standaard afmeting van een wieg is 80x40cm. Door het babybed verkort op te maken, kan je baby niet naar beneden schuiven en met het hoofdje onder het beddengoed komen te liggen. Hierdoor liggen de voetjes van je kindje maar net van het voeteneinde af en komt het beddengoed ongeveer tot de schouders. Naarmate je kindje groeit komt deze steeds verder naar boven in het babybedje te liggen. Behalve dat dit de meest veilige manier van slapen is, zorgt deze manier van het verkort opmaken van het babybedje ook voor een gevoel van geborgenheid. Zo kan je baby veilig én fijn slapen!

Stappenplan babybed opmaken

Onderstaand leggen we je middels een stappenplan uit hoe je een babybed verkort opmaakt. Stap voor stap leren we je een baby ledikant opmaken of een wieg opmaken.

1.) Controleer of het matras zonder te duwen plat in het ledikantje of wiegje past en er minder dan een vinger ruimte zit bij de randen. Haal je het matras uit het ledikant of de wieg om deze op te maken.

2.) Bevestig de matrasbeschermer op het matras, veelal middels hoek-elastieken. Indien je geen gebruik maakt van een matrasbeschermer, maar van een molton, plaats deze dan over het matras.

3.) Trek het hoeslaken over de matrasbeschermer of de molton heen en zorg dat deze strak en glad ligt zodat er geen verstikkingsgevaar ontstaat. Kies bij voorkeur voor een hoeslaken van katoen of badstof. Je kunt het opgemaakte matras nu in het ledikant of in de wieg plaatsen, of hiermee wachten totdat je ook de overige stappen hebt doorlopen.

4.) Vouw de hydrofiele doek diagonaal en leg deze op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, met de punt omhoog. Maak deze ook strak op en stop de hydrofiele doek aan beide zijkanten goed in. De hydrofiele doek is luchtdoorlatend en vangt kwijl en spuug op, zodat je niet iedere dag het bed hoeft te verschonen. De hydrofiele doek vervang je dagelijks.

5.) Om het babybedje verkort op te maken, leg je het lakentje halverwege het matras. De punt van de hydrofiele doek steekt nog 5 tot 10cm boven het lakentje uit. Bij voorkeur kies je voor een katoenen laken. Je maakt een babybedje verkort op vanaf de onderkant van het bed om ervoor te zorgen dat je baby niet geheel onder het laken en het dekentje kan komen te liggen.

6.) Leg het dekentje zo’n 20cm onder het lakentje. Afhankelijk van het seizoen kun je ervoor kiezen om het dekentje dubbel te vouwen. Indien je hiervoor kiest leg je de dubbelgevouwen kant omhoog, richting de overlap met het lakentje. Bij voorkeur kies je voor een katoenen of wollen dekentje, maar een synthetische deken mag ook volgens de voorschriften van veiligheid.nl. 

7.) Sla het lakentje 20cm terug over het dekentje heen, zodat je kindje geen contact maakt met het deken, maar enkel met het lakentje.

8.) Indien je het matras nog niet in het ledikant of de wieg hebt gelegd is dit het moment om dat alsnog te doen. Stop het overtollige materiaal aan een zijde strak onder het matras en laat de andere zijde open om je kindje er onder te kunnen stoppen.

9.) Leg je kindje in het ledikant of de wieg, ongeveer tot de schouders.

10.) Stop ook aan de andere kant het overtollige materiaal strak onder het matras om je kindje strak in te stoppen. Slaap lekker!

Gerelateerde artikelen

Autostoeltjes

Autostoeltje kopen? – De beste baby autostoeltjes van 2021 Navigeer naar: Top 10 beste autostoeltjes Het beste autostoeltje Het goedkoopste autostoeltje Tot welke leeftijd autostoel i-Size veiligheidsnorm en wat is…

Inbakerslaapzak

Inbakerslaapzak kopen – De beste van 2021 Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek, van de schouders tot de voetjes. Dit kan helpen wanneer je kindje zichzelf…

Ledikant

Ledikant kopen? De top 5 van 2021 Een ledikant is het meest veilige babybedje voor je kindje omdat de zijkanten uit spijlen bestaan en je kindje niet in ademnood kan…

Babyfoons

Babyfoon kopen – De beste babyfoons van 2021 De keuze voor een babyfoon is zeer persoonlijk. De beste babyfoon is degene die het beste aansluit op jouw wensen. Er zijn…