Babymatras kopen? De beste ledikant- en wieg matrassen van 2022

Wiegjes worden soms met matras geleverd, maar ledikantjes worden vrijwel altijd exclusief matras verkocht. Indien je een matras zoekt voor je ledikantje of wiegje kom je in de wondere wereld van babymatrassen. Een goed matras is noodzakelijk om je kindje te voorzien van een goede nachtrust. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een babymatras?

Top 5 beste ledikant- en wieg matrassen

Dit ledikant matras van het merk Boxspring Company is gemaakt van comfortschuim en heeft een afritsbare hoes. Comfortschuim is een stevig materiaal waardoor uw kind niet te ver in het matras zakt en het daardoor ook niet zo snel warm kan krijgen. Het matras is 10 cm dik en heeft een stevig ligcomfort, is CFK vrij, anti allergisch en keerbaar.

Een goed matras is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Omdat de ontwikkeling van een pasgeboren baby en een peuter niet hetzelfde is, is het Snoozzz Premium ledikantmatras ontwikkeld. Een matras van 12cm dik met twee verschillende zijden waarbij de ene kant speciaal geschikt is voor baby’s tot 8 kg en de andere voor peuters vanaf 8kg. Beide zijden zijn gemaakt van hoogwaardig koudschuim met een hoge veerkracht wat belangrijk is voor een goede ontwikkeling van de wervelkolom. De kern is voorzien van ventilatiekanalen om de afvoer van overtollige warmte en vocht nog beter te regelen en warmtestuwing te voorkomen. Het Snoozzz Premium matras is vrij van schadelijke stoffen en uitvoerig getest volgens de nieuwste normen voor ledikant matrassen.

Het 14cm dikke ledikant matras van Princessenmatrassen is een uitermate favoriet onder de ledikant matrassen. Het matras is gemaakt van poly comfort schuim en heeft een anti-allergische luxe wasbare katoenen tijk. Het babymatras is geschikt voor iedere bedbodem.

Dit 12 cm dikke ledikantmatras van Slaaploods.nl is perfect voor een fijne nachtrust. Het matras heeft een kern van hoogwaardig polyether SG25 schuim en een uiterst comfortabele matrashoes welke op 60 graden kan worden gewassen. De matrashoes heeft een rits aan 3 zijden om gemakkelijk af te halen en te verfrissen. Dit ledikant matras is anti-allergisch en anti-huisstofmijt en aan twee zijden te beslapen zodat je kindje hier extra lang op kan slapen.

Dit combinatiematras van ABZ beschikt over een koudschuim HR30 ledikant matras met Airgosafe topper. De Airgosafe matrastopper is bijzonder comfortabel, maar ook enorm gebruiksvriendelijk. Topper slaapt jouw baby op een comfortabele en veilige manier doordat de topper is opgebouwd uit vier lagen en is voorzien van een speciale 3D-luchtlaag die zorgt voor maximale ventilatie. Bij eventuele ongelukjes of reflux zorgt een extra laag aan de onderkant ervoor dat vocht niet in het matras komt of dat er schimmel ontstaat. De topper is in zijn geheel wasbaar, maar indien wenselijk ook uitneembaar waardoor de kern en de anti-allergische hoes apart te wassen zijn.

Het beste ledikant matras

AeroSleep® is een vooruitstrevend merk, bekend van zijn luchtdoorlatende slaapproducten met een ademende 3D-honingraatstructuur. De producten zijn praktisch in gebruik en onderhoud. Een pasgeboren baby slaapt al snel 18 uur per dag, wat onmiddellijk het belang van een goed matras illustreert. Een goed matras is stevig, luchtdoorlatend, schoon en goed passend in het ledikant. Wanneer je je matras niet beschermt tegen vocht en vuil wordt het al snel een broeihaard van bacteriën. De sterke 3D-honingraatstructuur van de AeroSleep® matrasbeschermer heeft een luchtlaagje dat niet ingedrukt kan worden. Onderaan zit een waterdichte beschermlaag. Daardoor is de AeroSleep® matrasbeschermer tegelijkertijd luchtdoorlaatbaar én fungeert deze als een natuurlijk schild tegen bacteriën en allergenen. AeroSleep® laat je baby veilig en hygiënisch slapen.

Het goedkoopste ledikant matras

Dit ledikantmatras van MatrasDirect is het goedkoopste ledikantmatras. De kern is voorzien van koudschuim en de toplaag van het matras is van polyetherschuim. Het ledikantmatras heeft een afritsbare anti-allergische katoenen tijk en een matrasdikte van 9 cm.

Welk babymatras moet ik kopen?

De maat van het matras wat je nodig hebt is afhankelijk van de maat van het ledikant of het wiegje. Het is belangrijk dat het matras nauw aansluit tot de zijkanten van het ledikant of de wieg om te voorkomen dat er kieren ontstaan waar je kindje tussen kan raken. De vuistregel om aan te houden bij het kopen van een ledikantmatras is hoe dikker hoe beter. Dit zorgt namelijk voor meer veerkracht, maar ook voor meer gewicht waardoor je kindje niet onder het matras terecht kan komen.

Welke vulling voor babymatras?

Voor de vulling van babymatrassen worden dezelfde soorten vulling gebruikt als voor matrassen voor volwassenen. De volgende materialen worden gebruikt voor de vulling van een babymatras:

  • Polyetherschuim
  • Koudschuim
  • Traagschuim
  • Latex
  • Pocketvering
  • Bonellvering
  • Vezelmateriaal

Polyetherschuim babymatras

PE-schuim (polyetherschuim) is een veelgebruikte schuimsoort in babymatrassen. Dit synthetische schuim reageert min of meer hetzelfde als een gewone badspons. Polyether is een goedkoop materiaal en is weinig veerkrachtig en erg stug. Daarnaast heeft het een gesloten celstructuur waardoor het slecht ventileert en amper vocht opneemt. Na veel gebruik van een polyether matrassen ontstaat vaak kuilvorming. Dit komt omdat na veel gebruik de cellen dicht/kapot worden gedrukt.

Koudschuim babymatras

Koudschuim is het meest innovatieve schuim van dit moment en ideaal om matrassen van te maken. Het heeft in tegenstelling tot een polyether een open celstructuur. Dit biedt als voordeel dat er gemakkelijk lucht en vocht doorheen kan. Hierdoor verdampt zweet en vocht veel sneller en dit is belangrijk voor de levensduur van het matras. Ook kun je de cellen dus niet kapot drukken waardoor kuilvorming niet mogelijk is.

Traagschuim babymatras

Traagschuim (ook wel visco elastisch schuim genoemd) zie je tegenwoordig steeds meer. Traagschuim is een schuimsoort die langzaam terug in model komt waardoor de drukverdeling van het lichaam wordt verdeeld over het hele matras. Een nadeel van het gebruik van traagschuim voor babymatrassen is echter dat je in het schuim zakt. Hierdoor is er een kans dat je kindje met de mond richting het matras gaat liggen en zichzelf niet om kan rollen. Tevens is traagschuim minder goed luchtdoorlatend en houdt het warmte goed vast waardoor een baby zijn warmte niet goed kwijt kan.

Latex babymatras

Latex is een veerkrachtig rubber afkomstig van de rubberboom (Hevea Brasiliensis). Het is een natuurproduct en heeft hierdoor een antibacteriële en schimmelwerende werking. Latex is een zeer goed materiaal om matrassen van te maken doordat het bijzonder elastisch en veerkrachtig is en daardoor veel ondersteuning en comfort biedt. Een nadeel van latex is dat het materiaal minder goed vocht en warmte kan reguleren, een van de meest belangrijke eigenschappen voor een goed babymatras.

Pocketvering babymatras

Pocketvering of binnenvering heeft als voordeel dat het goed kan ventileren. Het matras bestaat namelijk uit een open ruimte waar een veer in ligt. Om die veer zit een zakje die de veer isoleert en op zijn plek houdt. Een pocketvering matras is een prima matras met een goede veerkracht en goede ventilatie. Echter is het niet erg hygiënisch en is de levensduur sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Deze zijn lastig vast te stellen omdat je hiervoor het matras zal moeten openmaken.

Vezelmaterialen babymatras

Vezelmaterialen ventileren uitstekende. Deze babymatrassen zijn veelal in de kern gevuld met kokosvezels met daar bovenop een laag (latex)schuim. De vezellagen lijken echter vaak te verdwijnen of te verminderen doordat er ook slechter ventilerende materialen in de vulling of de tijk van het matrasje worden gebruikt.

Meest geschikte type babymatras

Nu je het verschil in eigenschappen van de vulling van een babymatras kent is het belangrijk om te begrijpen dat de eigenschappen van een babymatras worden bepaald door een optelsom van alle gebruikte materialen, dus ook die van de matrashoes, oftewel de tijk. Waterdichte en vochtafstotende materialen ventileren nauwelijks en moeten daarom worden vermeden bij het kiezen van een veilig babymatras. Een goede ventilatie is belangrijk en essentieel voor een gezond slaapklimaat voor de baby zodat je kindje het niet te warm krijgt. Een kind verliest gemiddeld tussen de 0,25 en 0,5 liter vocht per nacht. Het is belangrijk om te begrijpen hoe een matras hiermee om gaat, gezien je schimmels en vochtplekken wil voorkomen in het babymatras. De matrashoes, de tijk, is de eerste opslag voor dit vocht. Hoe beter de hoes het vocht kan opnemen, hoe minder de matrasvulling het vocht kan absorberen waardoor het matras in betere conditie blijft.

Gerelateerde artikelen

Borstkolf

Borstkolf kopen? De beste kolfapparaten van 2023 Als het om je pasgeboren baby gaat wil je alles weten voordat je keuzes maakt. Je wil tenslotte alleen maar het beste voor…

Buggy

Buggy kopen? De beste buggy van 2023 Een goedkope en compacte buggy kopen is een ideale uitkomst voor als je een dagje weggaat. Je kindje heeft meer comfort doordat hij…

Speenkoorden

Speenkoord kopen? De leukste speenkoorden van 2023 Oh nee! Waar is de speen gebleven? Een vraag waar veel jonge ouders mee geplaagd worden wanneer de baby wat ouder wordt en…

Fopspenen

Een fopspeen kopen? De beste fopspenen van 2023 Een fopspeen is een speen die de zuigbehoefte van jouw kindje bevredigt en stimuleert de zuigreflex bij pasgeboren baby’s. Het kan je kindje…