Borstkolf kopen? De beste kolfapparaten van 2022

Als het om je pasgeboren baby gaat wil je alles weten voordat je keuzes maakt. Je wil tenslotte alleen maar het beste voor je kindje. Overweeg je om borstvoeding te gaan geven? Wij voorzien je van alle benodigde informatie om een weloverwogen beslissing te nemen. Heb je al besloten om borstvoeding te gaan geven of geef je al borstvoeding? Dan is de kans groot dat je een borstkolf nodig hebt. Wij hebben de beste kolfapparaten onder elkaar gezet om het beste kolfapparaat te kopen. Tot slot geven we je meer informatie over het bewaren van borstvoeding, borstvoeding opwarmen en afbouwen en hoe het zit met alcohol en roken tijdens het geven van borstvoeding. 

Top 10 beste borstkolven

Het kolfapparaat First Choice van het merk NUK heeft 16 individuele programma’s. Hierin worden 4 ritmes en 4 drukkrachten met elkaar gecombineerd in programma’s. De borstkolf heeft een krachtige pompunit van 330 mbar en wordt geleverd met oplaadbare batterijen. Op het LCD scherm is het programma af te lezen en wordt de duur weergegeven. Het slimme LCD scherm past zich aan aan de lichtomstandigheden zodat je zowel overdags als ‘s avonds of ‘s nachts het scherm goed kunt aflezen. De NUK First Choice is een enkele elektrische borstkolf met zacht siliconen kussen en ergonomische borstbeschermer. Gebruik deze borstkolf in combinatie met bijbehorende NUK First Choice set drinkflessen met Temperature Control & Anti Colic – 4 x 300ml

Deze elektrische borstkolf van BYER is gemaakt van BPA-vrij materiaal en zorgt daardoor voor veilige melkopvang voor je baby. Door de dubbele borstkolf kunnen beide borsten tegelijkertijd worden gekolfd waardoor je twee keer zo snel klaar bent. De afgekolfde melk komt direct in het bijbehorende opvang flesje terecht waardoor je direct kunt starten met de voeding, of deze in de koelkast kunt bewaren voor later.

De Ardo Calypse Double Plus is een dubbelzijdige elektrische borstkolf, gemaakt van kwaliteitsmaterialen, scherpt geprijsd en erg stil. Alle onderdelen in de borstkolf zijn BPA-vrij. BPA is een chemische stof die in veel plastic producten wordt gewerkt. Ardo staat voor kwaliteit, en daarom heb je tot wel 400 uur kolftijd garantie op deze kolf. Hierdoor kun je in ieder geval voor twee kinderen de borstkolf binnen de garantie gebruiken. De Ardo Calypso kenmerkt zich door het in 8 standen kunnen instellen van het vacuüm en ook de snelheid is in 8 standen in te stellen. Hierdoor beschikt deze borstkolf over maar liefst 64 verschillende standen! De Ardo Calypso kwam in 2014 uit de test als stilste borstkolf!

Op zoek naar een complete borstkolf set? Dan biedt de Tommee Tippee borstkolf Closer to Nature een uitkomst! Deze borstkolf set bevat alle onmisbare producten om borstvoeding te kunnen geven en het is speciaal ontwikkeld om de overgang naar drinken uit een flesje makkelijker te maken. De Tommee Tippee borstkolf wordt geleverd met sterilisator kit en is compact en makkelijk in gebruik. Wanneer je het deksel gesloten houdt, blijft de inhoud van de sterilisator gedurende 24 uur steriel. De sterilisator is erg snel en kan tot 4 flesjes steriliseren in 4 tot 8 minuten! De meegeleverde flesjes hebben een soepele siliconen speen met een brede hals die de vorm van de borst nabootst.

De Move Chicture van Horigen is speciaal ontworpen voor de drukke moeder, die onderweg moedermelk kolft voor haar kindje. Door de luxe, afwasbare en geïsoleerde draagtas is deze borstkolf set van Horigen gemakkelijk mee te nemen en de goed koeltas zorgt ervoor dat je de melk direct kunt koelen en kunt bewaren. Er is voldoende ruimte in de draagtas om de koeltas met 4 flesjes van 120ml en de dubbelde 3D kolfset te kunnen vervoeren. Verder biedt de tas nog extra vakjes en ruimtes om andere spullen in mee te nemen. Met de HOrigen Chicture kolf en 3D kolfsets kolf je op een nieuwe innovatieve manier doordat de borstschilden bestaan uit geheel silicone schilden en tunnels. Dit voelt heel natuurlijk en zorgt ervoor dat alle melk uit de borsten wordt verwijderd. 

De Difrax borstkolf staat synoniem voor discreet, stil en handsfree kolven! De kolfschelp is te dragen onder je kleding, waardoor je onopvallend je borstvoeding kunt kolven, waar je ook bent! Op deze manier heb je zelfs je handen vrij. De Difrax borstkolf is ontwikkeld met lactatie- en verloskundigen en bevat alle specificaties die moeders belangrijk vinden. Deze mamavriendelijke borstkolf is zo ontworpen dat je borstvoeding kunt blijven geven zolang je wil. Op het display is af te lezen hoe lang je al kolft en is fulltime te gebruiken vanaf de eerste dag. 

De Philips Avent borstkolf biedt een nieuwe manier van kolven met de perfecte combinatie van zuigkracht en tepelstimulatie welke is geïnspireerd op de manier waarop baby’s drinken. De Philips Avent is een elektrische borstkolf welke in een enkele of een dubbele uitvoering verkrijgbaar is. De Philips borstkolf zorgt voor een optimale melkstroom en past zich aan aan de vorm en grootte van de tepel. Door de ingebouwde Natural Motion-technologie ben je minder tijd kwijt aan het kolven. De Philips Avent heeft een stille motor zodat je overal discreet en stil kunt kolven. Dankzij het gesloten kolfsysteem blijft de melk uit de slangen, zodat er minder schoongemaakt hoeft te worden. Doordat de kolf uit minder onderdelen bestaat, is het ook een fluitje van een cent om hem weer in elkaar te zetten.

De behoedzame dubbele elektrische borstkolf van Ardo voor optimale mobiliteit. Deze borstkolf set met praktische borstvoedingsaccessoires en moderne borstvoedingstas is speciaal ontworpen voor optimale mobiliteit. Doordat de set wordt geleverd met flesjes, koeltas en koelelementen, kun je direct de weg op! De Ardo Calpyso-to-go kent een stimulatiemodus en afkolfmodus, welke individueel ingesteld kunnen worden. De Calypso kan zowel op netstroom als op batterijen worden gebruikt. Wil je een keer handmatig afkolven? Dat is geen probleem met de bijgeleverde handgreep. Door de drie verschillende meegeleverde borstschelpen past de Ardo Calypso op bijna iedere tepel grootte. Een aantrekkelijk en compact design, alsmede de stille werking, maken discreet kolven mogelijk!

Met de Philips Avent SCF334/31 ben je voorzien van ultra comfort en snelheid. De dubbele borstkolf zorgt ervoor dat beide borsten tegelijkertijd af te kolven zijn. Ontspan terwijl het zachte massagekussen de melktoevoer stimuleert. De Philips Avent borstkolf is stil en gemakkelijk in te stellen, te personaliseren, te gebruiken en schoon te maken. Door het unieke design komt het melk direct van je borst in de fles of beker, zelfs wanneer je rechtop zit. Hierdoor kun je zelf een comfortabele positie aannemen en hoef je niet voorover te leunen om te zorgen dat de melk in het flesje terecht komt. Door het gesloten systeem blijft er geen melk in de slangen achter en kun je hygiënisch afkolven.

De Medela Swing Maxi Flex is een dubbel, elektrisch kolfapparaat. Deze draagbare dubbelzijdige kolf beschikt over de nieuwe Flex™ technologie en de 2-Phase Expression® technologie om eenvoudig en comfortabel je moedermelk af te kolven. Het nieuwe PersonalFit Flex™ borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. Ook kun je met de de nieuwe PersonalFit Flex™ connector kolven in een houding die voor jou het meest comfortabel is. De Flex™ technologie levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. De kolf werkt zowel op AA-batterijen als op netstroom. Deze Medela borstkolf is tevens verkrijgbaar als Medela Swing Maxi Flex enkel elektrische borstkolf

De Freestyle Flex borstkolf van Medela is het meest geavanceerde, uitgebreide en complete model. In tegenstelling tot de Swing Maxi Flex, is de Freestyle Flex te koppelen met de gratis MyMedela app. Zodoende kunnen je kolf gegevens automatisch worden geregistreerd om de voortgang van je kolfsessies te bekijken en te volgen. Daarnaast beschikt de Medela Freestyle borstkolf over een oplaadbare accu om elektrisch te kolven. De lichte, compacte kolf past in de palm van je hand en is gemakkelijk in gebruik dankzij het verlichte touchscreen. Deze dubbelzijdige Medela borstkolf beschikt over de nieuwe Flex™ technologie en de 2-Phase Expression® technologie. Het PersonalFit Flex™ borstschild van deze kolf heeft een wijdere openingshoek (105°), een zachte rand en kan 360° gedraaid worden. Dit zorgt voor een betere pasvorm en bevordert de melkstroom. En met de nieuwe PersonalFit Flex™ connector kun je kolven in een ontspannen houding. De Flex™ technologie levert 11% meer melk op en zorgt voor 4% betere lediging van je borsten. Deze kolf is perfect voor moeders die in de helft van de tijd een extra flesje willen kolven!

De Homestores borstkolf biedt een oplossing wanneer je opzoek bent naar een goedkope borstkolf. De borstkolf kan worden gebruikt om de stuwing van melkproductie te verminderen, of om moedermelk op te vangen voor een later moment. De Homestores Ultra-Pump™ is een gebruiksvriendelijk handkolf. De kolf bevat een speciaal ontwikkeld borstmasker waardoor de kolf comfortabel aanvoelt tijdens gebruik. In de bijbehorende drinkfles zit een curve om deze gemakkelijk vast te kunnen houden. De drinkspeen is gemaakt van siliconen met een twist in de speen om het drinken comfortabel te maken voor de baby. Dit goedkope kolfapparaat wordt geleverd inclusief 100% katoenen slabbetje. 

Wat is een borstkolfapparaat?

Kolven is het melk uit je borsten halen met behulp van een kolfapparaat of een borstpomp. Je baby drinkt dan niet rechtstreeks uit je borst. Redenen om een kolfapparaat te kopen kunnen zijn onder anderen om melkproductie goed op gang te brengen, om een voorraad gekolfde moedermelk op te bouwen of  als moeder door een andere reden geen borstvoeding kan geven. Een kolf of kolfset kopen brengt dus veel voordelen met zich mee. Hoe je moet kolven is niet moeilijk maar niet elke moeder vind het prettig. Een kolfapparaat haalt namelijk melk uit je borsten doordat het een vacuüm opbouwt en verbreekt. Dit bootst deels het zuigen van je baby aan je borst na.

Bekende merken borstkolven van Medela, Philips Avent, Ardo Calypso en Difro

De beste Medela kolfapparaat is herkenbaar aan zijn gele kleur. Medela is een Zwitserse producent van de beste borstkolven kolven  en daarnaast één van de bekendste merken kolven in Nederland. De Medela Kolf wordt veel gebruikt in ziekenhuizen en bij particulieren. Nog één van de grote bekenden is kolfapparaat Philips Avent. Philips Avent het VIA-systeem. Dit is een bewaarsysteem voor moedermelk. Ardo is ook een Zwitserse producent van onder andere borstkolven maar nog niet zo’n bekend merk in Nederland. Kolven van Ardo zijn scherp geprijsd en van zeer goeie kwaliteit. Ze zijn herkenbaar aan de felle groene kleuren. De Difro borstkolf is zeer gebruiksvriendelijk draadloos kolfapparaat, waardoor je langer kunt doorgaan met het geven van borstvoeding. De kolf valt niet op doordat de schelp in je bh zit en de kolf super stil is. Daarnaast is het een handsfree kolf. Ideaal voor onderweg, in de auto, op het werk of thuis. Een andere borstkolf is er niet mee te vergelijken.

Het verschil tussen een handkolf en een elektrisch kolfapparaat

Het grootste verschil tussen een handkolf en een kolfapparaat die elektrisch is, is natuurlijk het gebrek aan stroom bij het handmatig kolven. Daarnaast is handkolf is kleiner en compacter dan de elektrische kolfmachine waardoor je hem eenvoudig kunt gebruiken wanneer je onderweg bent. Welke borstkolf is handig? Maar met een handkolf creëer je zelf vacuüm door de hendel op en neer te bewegen, dat kan vermoeiend zijn. In geval van een elektrische kolf doet de motor het werk voor jou en hoef jij zelf geen vacuüm te creëren. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop te drukken om een vacuümniveau te selecteren dat voor jou comfortabel aanvoelt. Een draadloos kolfapparaat is in vele gevallen ook een handsfree kolf. Handsfree kolven is voor vele moeders een ideale oplossing. Be beste handkolf of elektrische borstkolf is dus in ieder geval eentje die draadloos is.

Een enkele of een dubbele borstkolf?

Welp! Welke borstkolf is nou wijsheid? Een dubbele kolfmachine is handig als je vaak kolft. Het halveert niet alleen de tijd die je nodigt hebt, maar levert ook meer melk op! Het melk wat je opvangt heeft bij dubbelzijdig kolven ook nog eens een hogere vet en caloriewaarde. Als je regelmatig kolft is een draadloze of handsfree kolf ook zeker geen verspilde moeite! Een draadloos kolfapparaat zal je onderweg vaker uit de brand helpen. Een enkele borstkolf is van toegevoegde waarde als je niet regelmatig kolft. Dan heb je aan een enkele kolfset voldoende. “Kan ik dan twee enkele borstkolven als een dubbele kolf gebruiken?’’ Ja, dat kan! Een dubbele borstkolf heeft wel een sterkere motor dan een enkele borstkolf dus de beste enkele borstkolf keer twee is nog lang niet even snel en effectief als de beste dubbele borstkolf.

Borstkolf apparaat huren

Een elektrische borstkolf kan een dure uitgave zijn. Vooral als het een draadloze kolf is. Een kolf huren kan dan een goede keuze zijn. Wanneer een nieuwe moeder een kolf gaat kopen kiest zij er dan tegenwoordig vaker voor om in plaats daarvan een kolfapparaat te huren. Huren kan fijn zijn als je al op voorhand weet dat je maar af en toe of voor een korte periode gaat kolven. Maar als je voor een lange termijn moet kolven is het toch voordeliger om een kolfapparaat te kopen. Na verloop van tijd zullen de kosten uitgegeven aan de huur hoger zijn dan de waarde van een gloednieuwe elektrische borstkolf apparaat.

Vergoeding zorgverzekeraar voor borstkolfapparaat

Als je gaat kolven met een elektrische borstkolf kan je bij sommige verzekeraars je geld terugvragen. Het gaat hierbij niet om een totale vergoeding ervan maar om een vergoeding van de kosten voor de verhuur, of een bijdrage in de aanschafprijs van de kolfapparaat. Let op: vaak is het een voorwaarde dat je de kolf koopt bij een lactatiekundige die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Hoeveel krijg je vergoed? Wat valt allemaal onder de vergoeding borstkolf? Controleer je polis voor de voorwaarden bij jouw verzekering. In sommige gevallen wordt ook lactatiekundige hulp vergoed. Dat is alleen maar mooi meegenomen!

Gerelateerde artikelen

Duo buggy

Duo buggy kopen? De beste duo buggy van 2023 Een duo of tweeling buggy kiezen kan best spannend zijn. Wij helpen je van de ‘buggy kopen’ spanning af! Een dubbele…

Slabbetjes

Slabbetje kopen? De beste slabbetjes van 2023 Is jouw kleintje aan het experimenteren met eten? Dan is een slabbetje onmisbaar! Kleintjes willen graag alles zelf doen, en dat kan nog…

Aankleedkussens en hoezen

Aankleedkussen kopen? De beste aankleedkussens en -hoezen van 2023 Een aankleedkussen is een rechthoekig kussen met opstaande zijkanten. Het kussen wordt veelal gebruikt op een commode en dient als zachte…

Autostoeltjes

Autostoeltje kopen? De beste autostoeltjes van 2023 Navigeer naar: Top 10 beste autostoeltjes Het beste autostoeltje Het goedkoopste autostoeltje Tot welke leeftijd autostoel i-Size veiligheidsnorm en wat is ISOFIX Uitleg…