Ledikant kopen? De top 5 beste ledikantjes van 2022

Een ledikant is het meest veilige babybedje voor je kindje omdat de zijkanten uit spijlen bestaan en je kindje niet in ademnood kan komen. Een ledikant is geschikt tot je kindje ongeveer 2,5 jaar is. Wanneer je een ledikant wil kopen is het handig om te letten op de afmeting van het ledikant. Je baby heeft voldoende beweegruimte nodig waardoor het ledikant minstens 55cm breed moet zijn en een minimale speling van 20cm gemeten vanaf het hoofdje. De afwerking van het ledikantje moet splintervrij en glad zijn zodat je kindje zich niet kan bezeren. Uitstekende onderdelen worden afgeraden en de onderdelen van het ledikant moeten stevig met elkaar verbonden zijn en op een vlakke ondergrond worden geplaatst. Een lattenbodem is het meest geschikt in het ledikant om te zorgen voor een goede ventilatie. Er moet een afstand van 4,5cm tot 6,5cm tussen de spijlen zitten welke doorlopen tot op de bodem. De zijwanden zijn vanaf de lattenbodem minimaal 60cm hoog. Op zoek naar het beste ledikantje? Zie hieronder de Top 5 beste ledikantjes. 

Top 5 beste ledikantjes

Het Polini Vintage ledikant is gemaakt van metaal en is een ware eye-catcher in iedere babykamer. Dit vintage ledikantje van het merk Polini Kids is geen doorsnee ledikant en maakt een statement in de kamer van jouw kindje. Het ledikant is eenvoudig te monteren, afgewerkt in een veilige poedercoating en een fantastische gouden kleur. De Polini Vintage is tevens beschikbaar in de kleuren donkerblauw, brons, creme, wit, zilver, zwart en roze. De bedbodem kan worden versteld zodat jouw kindje niet over de rand kan tuimelen als hij of zij is gegroeid en gaat staan. Wanneer je kindje niet meer in ledikantje kan slapen, kan het ledikant als bedbankje worden gebruikt door de voorste zijde van het ledikant af te nemen en de bodem naar de onderste positie te verlagen. Zo heb je extra lang plezier van jouw aankoop.

Het ledikant Harold van Europe Baby is perfect te combineren met andere meubels door de eenvoudige vormgeving. Het Europe Baby ledikant is vervaardigd van massief beukenhout in de kleuren naturel, wit of zwart en kan daardoor tegen een stootje. Voor de afwerking is gebruik gemaakt van kindvriendelijke lak. De bodem is in drie hoogtes verstelbaar voor wanneer je kindje groeit.

Het Memphis ledikant van het merk Cabino is een multifunctioneel meubel. Het is namelijk een ledikant, commode en kledingkastje in 1. Ideaal voor de kleinere babykamer. De bodem van het slaapgedeelte is in hoogte verstelbaar en de spijlen staan op een veilige afstand van elkaar. Onder het slaapgedeelte zit een grote opberglade om bijvoorbeeld het beddengoed in op te bergen. Op het kastje aan de zijkant zit een uitklapbaar commode blad. Zo heb je voldoende ruimte om je kindje goed te kunnen verschonen, aankleden of te wassen. Onder het commodeblad zit een ladeblok met 4 lades waarin je de verzorgingsspullen kleding van je kindje kan opbergen. Tot slot is er een ingebouwde kledingkast aan het voeteneinde waarin ook een hanggedeelte gerealiseerd kan worden om kleertjes netjes op te hangen. Het ladeblok, inclusief commode, is zowel links als rechts van het ledikant te monteren.

Het Prénatal ledikant heeft een open voor- en achterkant en is aan de zijkanten voorzien van ronde spijlen. Dit is de meest veilige manier om je kindje te laten slapen. Het ledikant is gemaakt van MDF en is voorzien van een lattenbodem welke op drie verschillende niveaus is in te stellen. Dit zorgt voor een stevig ledikant met een luxe uitstraling. Het ledikant wordt exclusief matras geleverd. Vergeet dus niet om een ledikant matras voor je baby te kopen. Wij hebben hier de beste ledikant matrassen voor jouw baby op een rijtje gezet!

Het bedje Kili van het merk Sebra is een ledikant en juniorbedje van hout in de kleur wit. Het is een echte klassieker, een prachtig Deens Design. Het bedje kan worden verlengd zodat het als babybedje of als juniorbed kan worden gebruikt zodat u niet twee keer hoeft te investeren. Bij aankoop van het babybedje ontvangt u ook alle onderdelen van het juniorbed. Het bed wordt exclusief Sebra babymatras geleverd, welke ook een extra verlengstuk kent voor het juniorbed. The Sebra Bed is beschikbaar in de kleuren birchbark beige, lake blue, zwart, donker grijs, misty green en wit.

Het beste ledikantje

Het Bopita Fenna ledikant is een modern eigentijds babybedje door de combinatie van wit met blank gelakt houten onderstel. De bedbodem is verstelbaar in hoogte zodat de bodem verlaagd kan worden voor extra veiligheid. Het ideale van dit Bopita ledikant is dat het perfect te combineren is met de andere meubels van de Fenna-serie van Bopita. Denk hierbij aan de Bopita Fenna Commode, de Bopita Fenna 2-deurskast of Bopita Fenna 3-deurskast, het Bopita Fenna Bureau en het Bopita Fenna Nachtkastje voor bij een grote Bopita Fenna Bed(bank). De volledig te combineren babykamer is behalve in het wit/naturel ook te koop in de kleur grijs/naturel.

Het goedkoopste ledikantje

Het tijdloos ledikantje van het merk Cabino is uitgevoerd met vier witte spijlen zijde in de kleur wit. Het is het goedkoopste ledikantje en eindeloos te combineren in iedere babykamer. Het Cabino ledikant wordt exclusief ledikant matras geleverd en is niet verrijdbaar. De maatvoering is de standaard maat voor een ledikant, 120x60cm, waardoor de meeste ledikant matrassen goed zullen passen in dit Cabino ledikant. Bekijk hier de beste ledikant matrassen voor jouw baby!

Wat is een ledikant?

Een ledikant is een van de vormen van een babybedje waar jouw kindje veilig en comfortabel in kan slapen. Een ledikant is geschikt voor zowel de slaapjes overdag als voor de nachten. De meeste ledikantjes hebben een afmeting van 120x60cm en ronde spijlen voor de veiligheid van je baby. Zo kan je kindje niet klem komen te zitten tussen de spijlen en niet uit het babybed rollen, kruipen of klimmen. Voor dat laatste is het handig wanneer het ledikant in hoogte verstelbaar is, zodat het met de ontwikkeling van je baby mee groeit. 

Afmeting ledikant

Het is handig om goed te letten op de afmeting van het ledikant dat je koopt. Zo heb je ook meer keuze uit ledikant matrassenledikant matrasbeschermers en -moltons en ledikant hoeslakens. De standaard afmeting van een ledikant is 120x60cm. Een andere veel voorkomende maat is 140x70cm. Voor deze afmeting ledikant is de keuze voor matrassen, matrasbeschermers en -moltons en hoeslakens echter al aanzienlijk minder. Een groot voordeel van de grotere afmeting is dat je kindje ook langer in het ledikant kan blijven alvorens over te stappen naar een peuterbed of juniorbed.

De overgang van wieg of co-sleeper naar ledikant

Een ledikantje is geschikt als babybed vanaf de geboorte. Toch kiezen ouders er vaak voor om hun kindje in de nachten dichtbij te houden door middel van bedding-in of rooming-in door middel van een co-sleeper of een wieg. Kindjes groeien snel en ook de ontwikkeling staat niet stil! Zo kan een wieg gevaarlijk worden wanneer je kindje te groot wordt of de kunst van het rollen, draaien en klimmen heeft ontdekt. In dat geval is het wegens veiligheidsredenen noodzakelijk om over te stappen naar een ledikant. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om al eerder over te stappen naar een ledikant. Volg hiervoor altijd je gevoel! Toch meer houvast nodig wanneer over te stappen van wieg of co-sleeper naar een ledikant? Na een maand of 6 is de wieg of de co-sleeper veelal geen veilige plek meer voor jouw kindje om te slapen en is het aan te raden over te stappen naar een ledikantje. 

Babybed ledikant of wieg verkort opmaken

Wanneer je een keuze hebt gemaakt tussen een co-sleeper, wiegje of ledikantje is het belangrijk om het babybedje goed op te maken, namelijk strak en kort. De manier van ledikant opmaken en wieg opmaken is in principe hetzelfde, enkel de maten verschillen. Een regulier ledikant heeft een afmeting van 120x60cm en de standaard afmeting van een wieg is 80x40cm. Door het babybed verkort op te maken, kan je baby niet naar beneden schuiven en met het hoofdje onder het beddengoed komen te liggen. Hierdoor liggen de voetjes van je kindje maar net van het voeteneinde af en komt het beddengoed ongeveer tot de schouders. Naarmate je kindje groeit komt deze steeds verder naar boven in het babybedje te liggen. Behalve dat dit de meest veilige manier van slapen is, zorgt deze manier van het verkort opmaken van het babybedje ook voor een gevoel van geborgenheid. Zo kan je baby veilig én fijn slapen!

Stappenplan ledikant of wieg opmaken

Het is niet gek dat je geen idee hebt hoe je een ledikant of wieg moet opmaken voordat je baby kan gaan slapen. Er komt ook veel bij kijken. Met enkel een ledikant of wieg kom je er niet. Je hebt een goed matras nodig, een matrasbeschermer, hoeslaken , hydrofiele doek, een laken en een deken! Wij leggen je middels een stappenplan stap voor stap uit hoe je een babybed opmaakt. Dit stappenplan is bedoeld om het ledikantje of wiegje verkort op te maken. 

1.) Controleer of het matras zonder te duwen plat in het ledikantje of wiegje past en er minder dan een vinger ruimte zit bij de randen. Haal je het matras uit het ledikant of de wieg om deze op te maken.
2.) Bevestig de matrasbeschermer op het matras, veelal middels hoek-elastieken. Indien je geen gebruik maakt van een matrasbeschermer, maar van een molton, plaats deze dan over het matras.
3.) Trek het hoeslaken over de matrasbeschermer of de molton heen en zorg dat deze strak en glad ligt zodat er geen verstikkingsgevaar ontstaat. Kies bij voorkeur voor een hoeslaken van katoen of badstof. Je kunt het opgemaakte matras nu in het ledikant of in de wieg plaatsen, of hiermee wachten totdat je ook de overige stappen hebt doorlopen.
4.) Vouw de hydrofiele doek diagonaal en leg deze op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, met de punt omhoog. Maak deze ook strak op en stop de hydrofiele doek aan beide zijkanten goed in. De hydrofiele doek is luchtdoorlatend en vangt kwijl en spuug op, zodat je niet iedere dag het bed hoeft te verschonen. De hydrofiele doek vervang je dagelijks.
5.) Om het babybedje verkort op te maken, leg je het lakentje halverwege het matras. De punt van de hydrofiele doek steekt nog 5 tot 10cm boven het lakentje uit. Bij voorkeur kies je voor een katoenen laken. Je maakt een babybedje verkort op vanaf de onderkant van het bed om ervoor te zorgen dat je baby niet geheel onder het laken en het dekentje kan komen te liggen.
6.) Leg het dekentje zo’n 20cm onder het lakentje. Afhankelijk van het seizoen kun je ervoor kiezen om het dekentje dubbel te vouwen. Indien je hiervoor kiest leg je de dubbelgevouwen kant omhoog, richting de overlap met het lakentje. Bij voorkeur kies je voor een katoenen of wollen dekentje, maar een synthetische deken mag ook volgens de voorschriften van veiligheid.nl. 
7.) Sla het lakentje 20cm terug over het dekentje heen, zodat je kindje geen contact maakt met het deken, maar enkel met het lakentje.
8.) Indien je het matras nog niet in het ledikant of de wieg hebt gelegd is dit het moment om dat alsnog te doen. Stop het overtollige materiaal aan een zijde strak onder het matras en laat de andere zijde open om je kindje er onder te kunnen stoppen.
9.) Leg je kindje in het ledikant of de wieg, ongeveer tot de schouders.
10.) Stop ook aan de andere kant het overtollige materiaal strak onder het matras om je kindje strak in te stoppen. Slaap lekker!

Gerelateerde artikelen

Babymatras

Babymatras kopen? De beste ledikant- en wieg matrassen van 2023 Wiegjes worden soms met matras geleverd, maar ledikantjes worden vrijwel altijd exclusief matras verkocht. Indien je een matras zoekt voor…

Luieremmers

Luieremmer kopen? De beste luieremmers van 2023 Veel luiers kan de geur rond de prullenbak naar doen ruiken. Daarom bestaan er luieremmers! Het zorgt ervoor dat vervelende geurtjes van luiers…

Ledikant

Ledikant kopen? De top 5 beste ledikantjes van 2023 Een ledikant is het meest veilige babybedje voor je kindje omdat de zijkanten uit spijlen bestaan en je kindje niet in…

Babyzalf

Babyzalf kopen – De beste babyzalf van 2023 Er is niet veel wat ongemakkelijker is dan het hebben van rode billetjes en er ook nog eens niet bij kunnen. Dat…